Caol Ila, från
gäliskans Caol Ìle, uttalas egentligen kull-eela / kull-eihla
betydandes rent og slätt ‘Islays sund’. Sundet som åyftas är det emellan Islay
og Jura, naboön.
Caol Ilas
destillerie grundades år 1846 utav Hector Hendersson, af Glasgow, men gick till
en början ej så bra då Isle of Jura-destilleriets ägare Norman Buchanan år 1854
toge över, år 1863 bytte det ägare igen till Bulloch Lade & co som var
whiskyhandlare från Glasgow. Härefter komme destilleriet snabbt att bliva en
succé varhän expansion togos vid. Runt 30 år efter destilleriets grundelse hade
man byggt sig en pir för större ångbåtar för att kunna föra in förnödenheterna
man så väl behöver för whiskyns tillblivelse.
Då det även fanns
ett stort behov från blendedindustrin så producerade Caol Ila uppemot 680 000
liter om året redan på 1880-talet, men under åren 1930, 1937 samt under det
kommande storkriget finge destilleriet hålla stängt med anledning utav de
restriktioner som anföll kornet.
Först 1950 komme
produktionen igång igen, nu med en ny pir, men skedd efterfrågan i förhållande
till den ringa kapaciteten för att producera gjorde att ägarna helt fick stänga
destilleriet under åren 1972-1974 för att modernisera anläggningen. 1974 stodo
en helt ny destilliseringsfabrikatur färdig innehavandes hela sex pannor
istället för de tidigare tvenne.
Det rör sig om
sex parallell-kopplade ångvärmda pannor av lökmodellen, mäskpannan rymmer 18
000 liter samt 12 000 i spritpannan. Även mäsktunnan som är av gjutjärn är stor
och tager hela 55 000 liter, man haver åtta stycken jäskar som alla är gjorda
av trä. Faten skeppas över till fastlandet där man lagrar dem i framförallt
american barrells, själva buteljeringen sker sedan i Glasgow. Man började även
nu ta in korn från Port Ellen Maltings från att man tidigare mält allt självt.
Från mitten utav
1980-talet har man även börjat göra en nästintill orökt whisky, Caol Ila
Highland, detta för att blendedtillverkarna skall hållas nöjda. Caol Ila
nyttjas mycket utav drycker såsom Johnnie Walker og Black Bottle.
Den orökta göres
någon månad på våren varje år, men i övrigt så är deras produktion primärt
baserat på trenne officiella buteljeringar som alla blivit väldans populära,
12-årig, 18-årig samt cask strength, även en 25-årig lanseras regelbundet.
Tidigare hade man endast en officiell utgåva.
Vattnet man
nyttjar hämtas från en lokal källa, Loch Nam Ban, vars vatten äro
väldigt kalkhaltigt strömmandes i en klar ström ner vid Caol Ila, emedans
kornet, som skreves, tages färdigrökt från Port Ellen Meltings, rökningen är
till omkring 30-40 ppm.
Kapaciteten
uppgår till omkring 3,8 miljoner liter per annum og är därmed det största på
Islay, destilleriet hör idag till Diageo, men skötaren av idag är ättling till
de tidigare generationernas skötesmän för destilleriet.
~
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar